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May 19, 2010 

 

PAULA DATESH VS. ARTS COMMISSION (10010) 

 

COMPLAINT 

 

THE COMPLAINANT ALLEGES THE FOLLOWING:  

 Complainant Paula Datesh alleges that Howard Lazar of the San Francisco Arts 

Commission (the "Commission") failed to notify her of multiple meetings of the Street Artists 

Committee, the latest of which was held on November 4, 2009. Datesh further alleges that Lazar 

is required to provide her that notice under Article 24 of the Police Code. Ms. Datesh further 

alleges that many other violations of her rights by the Arts Commission and its staff, but never 

identifies any provision of public meetings or public records laws that were violated. 

COMPLAINANT FILES COMPLAINT: 

 
 On March 2, 2010, Ms. Datesh filed a complaint with the Task Force alleging a violation.   

JURISDICTION 

The Arts Commission clearly is a policy body under the Sunshine Ordinance. The Task 

Force therefore has jurisdiction to hear a public meetings complaint. Complainant, however, fails 

to identify any provision of the ordinance that has been violated and it is not plain from the 

factual allegations made whether there could be a violation, even if they were true. It therefore 

appears that the Task Force lacks subject matter jurisdiction over this complaint. 

Moreover, this appears to be almost exactly the same complaint made by Ms. Datesh to 

the Task Force as Complaint #10006, which was dismissed by the Complaint Committee for lack 

of jurisdiction at its meeting of March 9, 2009. Given this previous decision, unless complainant 

can bring allege new facts to support jurisdiction by the Task Force, that previous decision 

should be given weight in deciding on this complaint. 

 

APPLICABLE STATUTORY SECTION(S): 

 

Unknown 
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APPLICABLE CASE LAW: 

  

None. 

 

 

 ISSUES TO BE DETERMINED 

  

 Uncontested Facts:  Ms. Datesh alleges that the Commission failed to notify her of 

multiple meetings of the Street Artists Committee, the latest of which was held on November 4, 

2009. The Commission does not context this allegation.  

 

 Contested Facts: Ms. Datesh further alleges that the Commission is required to provide 

her notice of the above meetings under Article 24 of the Police Code. The Commission responds 

that there is no requirement in the Sunshine Ordinance to provide individual notice of such 

meetings on these facts, and that there therefore is no violation of public meetings laws. 

   

LEGAL ISSUES/LEGAL DETERMINATIONS: 

 Did the Commission violate public meetings laws in failing to provide Ms. Datesh with 

individualized notice of the meetings she references? 

 

CONCLUSION 

 

THE TASK FORCE FINDS THE FOLLOWING FACTS TO BE TRUE: 

 

 

 

 

THE TASK FORCE FINDS THE ALLEGED VIOLATIONS TO BE TRUE OR NOT TRUE. 
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SAN FRANCISCO ADMINISTRATIVE CODE 

 

SEC. 8.16. FILING OF ANNUAL REPORTS AND OFFICIAL DOCUMENTS WITH SAN 

FRANCISCO PUBLIC LIBRARY. 

[ .  .  . ] 

Further, it shall be the duty of the secretary or other executive officer of each board, commission 

or committee thereof, to file with the Documents Department two copies of the agenda of each 

regularly scheduled meeting of such board, commission or committee thereof, at least 72 

hours prior to the time of such meeting. For special meetings of boards, commissions or 

committees, the agenda shall be filed with the Documents Department not less than 24 hours 

prior to the meeting. In addition, such secretary shall file with the Documents Department two 

copies of the minutes of the action taken at any meeting of such board, commission or committee 

thereof within 10 days of the date of such meeting. Any corrections, additions or amendments to 

said minutes shall be filed with the Documents Department within five working days after the 

date of any such correction, addition or amendment. The Documents Department shall retain 

such copies of agendas and minutes for a minimum period of 90 days.  

 

The City Librarian shall designate a place in the central public library, accessible to the 

public, for the posting of agenda filed with the City Library pursuant to this Section. The City 

Librarian shall cause such agenda to be posted immediately upon receipt. The reports or 

documents required to be filed pursuant to the provisions of this Section shall be made available 

by the Documents Department for reference thereto by the People of the City and County. Any 

violation of the provisions of this Section on the part of any elective officer or any member of 

any board or commission shall be deemed to be official misconduct and any violation of the 

provisions of this Section on the part of any employee shall be deemed to be inattention to duties 

and considered cause for suspension or dismissal from service. The provisions of this Section 

shall be deemed directory only. Failure to comply with the provisions of this Section shall not 

provide a basis for invalidating any action taken. (Amended by Ord. 51-87, App. 2/27/87; Ord. 

14-03, File No. 021815, App. 1/31/2003) 

 

C. SEC. 8.17. MAILING OF DOCUMENTS. 

[ .  .  . ] 

Further, it shall be the duty of the secretary or other executive officer of each board, commission 

or committee thereof, to update the mailing lists at least once annually for the meetings of their 

respective board, commission or committee in order to remove addresses of individuals or 

organizations who are no longer interested in receiving the materials or who are no longer 

residing or operating at the listed address. (Added by Ord. 61-05, File No. 050136, App. 

4/1/2005) 
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SEC. 67.7. AGENDA REQUIREMENTS; REGULAR MEETINGS. 

(a) At least 72 hours before a regular meeting, a policy body shall post an agenda containing a 

meaningful description of each item of business to be transacted or discussed at the meeting. 

Agendas shall specify for each item of business the proposed action or a statement the item is for 

discussion only. In addition, a policy body shall post a current agenda on its Internet site at least 

72 hours before a regular meeting. 

 

 

CALIFORNIA GOV'T CODE 

§ 54954.1. MAILED NOTICE TO PERSONS WHO FILED WRITTEN REQUEST; TIME; 

DURATION AND RENEWAL OF REQUESTS; FEE 

Any person may request that a copy of the agenda, or a copy of all the documents constituting 

the agenda packet, of any meeting of a legislative body be mailed to that person. If requested, the 

agenda and documents in the agenda packet shall be made available in appropriate alternative 

formats to persons with a disability, as required by Section 202 of the Americans with 

Disabilities Act of 1990 (42 U.S.C. Sec. 12132), and the federal rules and regulations adopted in 

implementation thereof. Upon receipt of the written request, the legislative body or its designee 

shall cause the requested materials to be mailed at the time the agenda is posted pursuant to 

Section 54954.2 and 54956 or upon distribution to all, or a majority of all, of the members of a 

legislative body, whichever occurs first. Any request for mailed copies of agendas or agenda 

packets shall be valid for the calendar year in which it is filed, and must be renewed following 

January 1 of each year. The legislative body may establish a fee for mailing the agenda or agenda 

packet, which fee shall not exceed the cost of providing the service. Failure of the requesting 

person to receive the agenda or agenda packet pursuant to this section shall not constitute 

grounds for invalidation of the actions of the legislative body taken at the meeting for which the 

agenda or agenda packet was not received. 

 

§ 54954.2. AGENDA; POSTING; ACTION ON OTHER MATTERS 

(a) At least 72 hours before a regular meeting, the legislative body of the local agency, or its 

designee, shall post an agenda containing a brief general description of each item of business to 

be transacted or discussed at the meeting, including items to be discussed in closed session. A 

brief general description of an item generally need not exceed 20 words. The agenda shall 

specify the time and location of the regular meeting and shall be posted in a location that is 

freely accessible to members of the public. If requested, the agenda shall be made available in 

appropriate alternative formats to persons with a disability, as required by Section 202 of the 

Americans with Disabilities Act of 1990 (42 U.S.C. Sec. 12132), and the federal rules and 

regulations adopted in implementation thereof. The agenda shall include information regarding 

how, to whom, and when a request for disability-related modification or accommodation,  

including auxiliary aids or services may be made by a person with a disability who requires a 

modification or accommodation in order to participate in the public meeting. No action or 

discussion shall be undertaken on any item not appearing on the posted agenda, except that 

members of a legislative body or its staff may briefly respond to statements made or questions 
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posed by persons exercising their public testimony rights under Section 54954.3. In addition, on 

their own initiative or in response to questions posed by the public, a member of a legislative 

body or its staff may ask a question for clarification, make a brief announcement, or make a brief 

report on his or her own activities. Furthermore, a member of a legislative body, or the body 

itself, subject to rules or procedures of the legislative body, may provide a reference to staff or 

other resources for factual information, request staff to report back to the body at a subsequent 

meeting concerning any matter, or take action to direct staff to place a matter of business on a 

future agenda. 

  
















































































































