FILE NO. 100635

LEGISLATIVE DIGEST

[Non-Citizen Voting in School Board Elections.]

A proposal to amend the Charter of the City and County of San Francisco by adding Section
13.111 to authorize San Francisco residenis 18 years of age or oider who are the parents,
legal guardians or caregivers of children in the San Francisco Unified School District to vote in
elections for the Board of Education, regardless of whether the residents are United States
citizens.

Existing Law

San Francisco residents who are 18 years of age or older, United States citizens, and not in
prison or on parole for a felony conviction are eligible to register to vote in San Francisco
elections, including elections for the Board of Education of the San Francisco Unified School
District. Non-citizens are not eligible to register to vote.

Amendments to Current Law

If approved by the voters, this Charter amendment would: I
 Authorize San Francisco residents who are 18 years of age or older and who are the
parents, legal guardians, or caregivers for children in the San Francisco Unified School
District to vote in elections for the Board of Education, regardless of whether the
resident is a United States citizen.
« Authorize the Board of Supervisors to adopt ordmances mplementmg non-citizen
voting in Board of Education elections.

The provision authorizing non-citizen voting in Board of Education elections would "sunset” on
December 31, 2014, or the December 31 immediately following the second School Board
election conducted pursuant to this amendment, whichever is later. The Board of
Supervisors, by ordinance, could authorize non-citizen voting in Board of Education elections
to continue after that date.
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